Πως τα sports analytics αλλάζουν το παιχνίδι

H καθημερινή μας ζωή κατακλύζεται oλοένα και περισσότερο από τον τομέα της ανάλυσης δεδομένων, που επεκτείνεται γρήγορα σε νέες αγορές και ευημερεί σε μεγάλο βαθμό. Στις μέρες μας, η Ανάλυση Δεδομένων έχει επεκταθεί και στον χώρο του Αθλητισμού. Με την πάροδο των ετών, η ανάλυση αθλητικών δεδομένων έχει μεταμορφώσει τη λήψη αποφάσεων και άλλες στρατηγικές, όπως την προετοιμασία των αγώνων, την κατάρτιση των αθλητών και ούτω καθεξής. Η ανάλυση δεδομένων έχει φέρει την επανάσταση στην εποχή του αθλητισμού με τις αρχές και τις μεθόδους συλλογής δεδομένων.

Τα sports analytics είναι ωφέλιμα τόσο για τους προπονητές όσο και για τους παίκτες, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το να βασίζονται οι παίκτες αποκλειστικά στα δεδομένα επηρεάζει την απόδοση τους. Η ανάλυση δεδομένων και η λήψη αποφάσεων των παικτών πρέπει να συμβαδίζουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο, οι παίκτες έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στην απόδοσή τους και τα sports analytics χρησιμοποιούνται ως εργαλείο από τους προπονητές και τους παίκτες για να επιτύχουν στα τουρνουά και τα πρωταθλήματα. Τα Analytics βοηθούν επίσης στον προσδιορισμό των δυνατών σημείων και των αδυναμιών των παικτών, κάτι που βοηθά περαιτέρω στη διαμόρφωση σχετικών στρατηγικών ενάντια στους αντιπάλους. Τα δεδομένα δεν αναλύονται μόνο για μια την μία ομάδα αλλά αναλύονται και οι αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της αντίπαλης ομάδας ώστε η απόδοση να είναι ακόμη πιο αυξημένη.

Τα sports analytics έχουν φέρει επανάσταση στην εποχή της αθλητικής βιομηχανίας με τις εξαιρετικές μεθόδους ερμηνείας δεδομένων. Για παράδειγμα, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάθε ομάδα σουτάρει την μπάλα στο ΝΒΑ και έχει βελτιώσει σημαντικά την απόδοση και σε άλλα σπορ. Μερικές φορές, οι καλύτεροι και οι πιο στρατηγικά σημαντικοί παίκτες παραβλέπονται από την ομάδα, αλλά τα sports analytics βοηθούν στην “εκμετάλλευσή τους” για τα πιο δύσκολα παιχνίδια. Τέλος τα sports analytics χρησιμοποιούνται ευρέως και από τους υπεύθυνους προσλήψεων (scouts) και τους προπονητές για να υπογράψουν και να συντάξουν τα δεδομένα των μη δημοφιλών παικτών που είναι ταυτόχρονα πολύ παραγωγικοί. H ανάλυση δεδομένων έχει αλλάξει τον τρόπου που γίγονται πλέον οι μεταγραφές. Ως εκ τούτου, τα sports analytics είναι το μέλλον του αθλητισμόυ.

Sports Data Analyst

Μία έξυπνη, μεθοδευμένη και στρατηγική επιλογή καριέρας για τους απόφοιτους ή επαγγελματίες πολλαπλών κλάδων, όπως τα Οικονομικά, την Πληροφορική , τη Λογιστική, και τις Θετικές επιστήμες. To μέγεθος της αγοράς των Sports Analytics ανέρχεται στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Sports Data Analyst συγκαταλέγονται στους πιο περιζήτητους ανερχόμενους επαγγελματίες στη νέα εποχή της αγοράς. Το επάγγελμα του Sports Data Analyst, κατ’ επέκταση, θεωρείται από τα πιο περιζήτητα στη σύγχρονη αγορά, με τις ομάδες και τις εταιρείες που ασχολούνται με τον αθλητισμό να δαπανούν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά στη στελέχωση ικανών και καταρτισμένων υπαλλήλων.


Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή το Data Analysis είναι στην κορυφή των trends στην αγορά παγκοσμίως και παρέχουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, προοπτικές και τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά remotely. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα Ελλήνων τηλεργαζομένων που δουλεύουν για Ευρώπη και Αμερική. Για να γίνει κάποιος Sports Data Analyst χρειάζεται να διαθέτει μία ευρεία ποικιλία δεξιοτήτων, οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση βάσεων δεδομένων, με την ανάλυση, το reporting και τον προγραμματισμό.

Το πρώτο Data Science School for Sports στην Ελλάδα - Διαβάστε Περισσότερα