Data Analyst χωρίς προϋπηρεσία - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μια έξυπνη, μεθοδευμένη και στρατηγική επιλογή καριέρας για τους απόφοιτους ή επαγγελματίες πολλαπλών κλάδων, όπως τα Οικονομικά, η Λογιστική, ή Διοίκηση Επιχειρήσεων και οι Θετικές επιστήμες. Οι Data Analyst συγκαταλέγονται στους πιο περιζήτητους ανερχόμενους επαγγελματίες στη νέα εποχή της αγοράς.

Οι Data Analysts είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που επεξεργάζονται ένα τεράστιο όγκο δεδομένων με σκοπό να εξάγουν χρήσιμες πληροφορίες για τους πελάτες, τα προϊόντα και τις επιδόσεις μιας εταιρείας. Χωρίς τους Data Analysts οι εταιρείες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει με επιπτώσεις στην εμπορική τους πολιτική, στη στρατηγική marketing και στις διαδικασίες παραγωγής.

Το Business Intelligence (BI) και το Data Analysis άλλαξαν τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες και κατ’ επέκταση, τη σύσταση της αγοράς εργασίας. Παρατηρείται λοιπόν, ότι η ζήτηση στον τομέα του Data Analysis ολοένα και αυξάνεται με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας να πληθαίνουν διαρκώς.

Οι «τεχνολογίες» που πρέπει να γνωρίζει ο Data Analyst είναι οι εξής:

  • Data Warehousing
  • Βάσεις δεδομένων (Sql & Nosql)
  • R
  • Python
  • Open Source reporting or Visualization tools (PowerBI / Tableau)
  • Advanced Excel
  • Data Visualization
  • Data Cleaning
  • Machine Learning
  • Linear Algebra and Calculus

Επομένως, επαγγελματίες από οποιοδήποτε κλάδο μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας, ως data analyst, γνωρίζοντας τις παραπάνω τεχνολογίες. Πολλοί υποψήφιοι ή επαγγελματίες, που προέρχονται από το χώρο των Θετικών Επιστημών, των Οικονομικών Επιστημών, της Διοίκησης επιχειρήσεων, παρατηρείται ότι έχουν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τους ρόλους στο πεδίο του Data Science.

Πολλοί νομίζουν ότι δεν μπορούν να μπουν στο χώρο ούτε να συνδυάσουν το Data Science με το αντικείμενό τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή οι συνδυαστικοί ρόλοι είναι στην κορυφή των trends στην αγορά παγκοσμίως και παρέχουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, προοπτικές και τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι μισθοί αυτών των θέσεων είναι αρκετά υψηλοί. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση αλλά οι υποψήφιοι δεν κατέχουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες.

Μισθός

Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος μισθός μπορεί να φτάσει τα 59.500 δολάρια ετησίως (PayScale.com) ενώ τα μπόνους, οι προμήθειες και άλλα επιπρόσθετα «επιδόματα» μπορεί να ξεπεράσουν τα 10.000 δολάρια. Διαφορετικές έρευνες δείχνουν και διαφορετικά εισοδήματα. Σύμφωνα με το SalaryList.com οι μισθοί κυμαίνονται από 30,000 έως 625,000 ενώ το Glassdoor.com βάζει τον μέσο μισθό στα 67.000. 

Εξ αποστάσεως εργασία

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή το Data Analysis είναι στην κορυφή των trends στην αγορά παγκοσμίως και παρέχουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, προοπτικές και τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά remotely. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα Ελλήνων τηλεργαζομένων που δουλεύουν για Ευρώπη και Αμερική. Συνομιλώντας με τους υπεύθυνους προσλήψεων στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι οι μισθοί αυτών των θέσεων είναι αρκετά υψηλοί και ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση αλλά δυστυχώς οι υποψήφιοι δεν κατέχουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και αυτό φαίνεται στο ποσοστό αποτυχίας στα τεστ γνώσεων που κάνουν οι εταιρείες κατα την διαδικασία επιλογής υποψηφίων. Η Vaquancy, το πρώτο recruiting agency που συνδέει τηλεργαζόμενους στην Ελλάδα με εταιρείες του εξωτερικού, και το Workearly, η πιο δημοφιλής εκπαιδευτική υπηρεσία upskilling και reskilling σε τεχνολογικές ειδικότητες, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Remote και προωθώντας ενεργά την εξάπλωση του remote working.

Πως μπορείς να ξεκινήσεις; - Εκπαίδευση και Πιστοποίηση

Data Science School Greece 2023
To Data Science School αποτελεί το πιο δημοφιλές πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης στο Data Science σε 15+ χώρες, και είναι το μοναδικό πρόγραμμα Ανάλυσης Δεδομένων στην Ελλάδα που εκδίδει certification badge μέσω της Credly, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού. Έχεις τη δυνατότητα να μπεις στην online βάση Data Science Professionals ώστε να βλέπουν το βιογραφικό και τα σκορ σου εκατοντάδες εταιρείες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Τι θα μπορείς να κάνεις μετά το πρόγραμμα: 
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία reporting & data visualization - PowerBI και Tableau, όπως και Βάσεις Δεδομένων με χρήση της γλώσσας SQL. Επιπλέον εκπαιδεύονται στην γλώσσα Python με εφαρμογές στο Data Science. Αποκτούν θεωρητικές γνώσεις γύρω από τα συστήματα ανάλυσης αλλά και επαγγελματικό portfolio με projects εστιασμένα στην αγορά.






Data Science School 
Free Practice - Εξερεύνησε τις τελευταίες τάσεις του Data Science δωρεάν

Κάνε την εγγραφή σου σε 1΄
Δημιούργησε το λογαριασμό σου, συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και το email σου ή αυτόματα μέσω Social Media. 

Δες το δωρεάν εισαγωγικό υλικό
Κάνε μια δωρεάν μικρή εξάσκηση σε θεματολογίες του Data Science, με τα courses των 10 λεπτών. Δεν προαπαιτείται γνώση στο Data Science, μονο μια βασική γνώση στα Αγγλικά.

Ανέβασε το βιογραφικό σου (προαιρετικό)
Αν έχεις ήδη τις δεξιότητες που απαιτούνται για θέσεις εργασίας στον κλάδο του Data Science, και σε ενδιαφέρουν αντίστοιχες θέσεις, μπορείς να μας αποστείλεις το βιογραφικό σου.